Tuesday, March 26, 2013

Cunda'da Kısırlaştırma- Neutering Campaign in Cunda






Cunda’da Kısırlaştırma

Bundan bir yıl önce Nesrin Citirik   aradı bizi. Haytap’ın Anadolu Turu için Cunda’daydılar ve hayatlarında görmedikleri kadar çok kedi vardı sokaklarda. Belediye oradaki iki Haytap gönüllüsü kadının  mücadelesi sonucunda kedi itlafindan vazgeçmişti ama kısırlaştırma da yapmıyordu. Küçücük Cunda adasında tahminen 500 civarında kedi vardı. SHKD ekibi baharda kısırlatırma için gelebilir mi buraya diye sordu. Biz de bu kampanyanın finansmanı için Hollanda’lı Actiezwerfhonden derneğine başvurduk. Daha önceki kısırlaştırma seferberliklerinin çoğunda olduğu gibi,  Cunda teklifimizi de geri çevirmediler ve tüm masrafları üstlenmeyi kabul ettiler.   Haytap gönüllüleri kedi ve köpekleri toplama konusunda tüm hayvanseverleri seferber ettiler, operasyon için yer hazırladılar.    SHKD ekibi, Vet Murat Bekhan, Vet teknikeri Omer Atış ve Hüseyin Başaran yola koyuldular.

21-22 Mart 2013 günleri Cunda’daydılar. Iki günde, 60 köpek 103 kedi  toplam 163 kısırlaştırma yapıldı.    Ilk gün,  Sabah 10 aksam 9, 11 saat, neredeyse su bile içmeden aralıksız çalıştılar.   Post operatif yer kısıtı nedeniyle bu  kadarla yetinmeye karar verdiler.  Operasyonlarda destek veren Ayvalık Belediyesi veteriner hekimi Seher Tuna’ya 25 kedi ve 25 köpeklik sarf malzemesi ve ameliyat aletleri bırakarak geri döndüler.

Yine başarılı bir kampanya daha tamamlandı. Haytap gönüllüleri ameliyat için yer ayarlamasa, kedi ve köpekleri toplamak için neredeyse tüm Cunda halkını seferber etmeseler, SHKD gönüllü ekibi canla başla çalışmasa, Actiezwerfhonden, kısırlaştırmanın yaygınlaştırılması için destek olmaya kararlı olmasa, Hollanda’daki bağışçıları Türkiye’deki sokak hayvanları   kısırlaştırılsın ki  artık öldürülmesinler diye gönül koymasa, bu gerçekleştirilemezdi.

Hepsine minnettarız.

Neutering Campaign in Cunda

Nesrin Citirik called us for help about one year ago. They were in Cunda Ayvalık for Haytap Anatolian Tour and found out that in Cunda there were more cats in the streets than they had ever seen anywhere. As a result of the struggle of two women who were also Haytap representatives,  Ayvalık Municipality had given up poisoning cats but since they weren’t   doing any neutering, the number of cats in the small island had boomed to reach about 500. She asked if SHKD team can go there in Spring for neutering. We immediately applied to Actiezwerfhonden for support. They accepted to sponsor all the expenditures as they had done for many of our neutering campaigns before.  Haytap representatives mobilized  people in the city for catching and provided a place for operations. SHKD team of Vet. Murat Bekhan, Vet technician Omer Atış and Huseyin Basaran set off for the campaign.

The team worked full time for two days, 21-22 March, 2013. They neutered 60 dogs and 103 cats. They worked from 10 AM  to 9 PM without giving a break. Because of the lack of post operative space they had to stop in the second day. They left Vet Seher Tuna from Ayvalık Municipality material and equipment for operation of 50 more animals which she promised to do.

Another successful campaign was competed this way. If Haytap representatives didn’t make the necessary preparations, if SHKD team was not so dedicated as to go to every call for help voluntarily,  if Actiezwerfhonden was not so  determined to give support to neutering efforts and if its donators in Holland didn’t want animals in Turkey to be neutered so that they won’t be killed,  this campaign wouldn’t have been realized.

We are grateful to all.